Walden

Livet i skogene


Jeg kom over denne boka sist jeg var på Fjellheim (navnet på stedet vi har på Larkollen). Jeg kjøpte boka for noen år siden - antagelig ut fra tips fra en filosof jeg møtte i marka under pandemien. Jeg kom vandrende langs bredden av et tjern i marka på jakt etter kreative froskemotiver som jeg var opptatt med denne våren, da jeg støtte på filosofen som satt lesende i en hengekøye ved bredden av tjernet.

Med utgangspunkt i sine konkrete erfaringer som både håndverker, filosof  og sin kjærlighet til naturen, reflekterer Henry D. Thoreaus rundt natur og kultur, veivalg og verdier. Vi er tilbake til 1854.


Selv om jeg ikke har lest så mange sider enda så er budskapet og oppfordringen klar:


A. Gå inn i naturen lær planter og dyr å kjenne. 

Observer været og årstidenes skiftninger. Følg med på den enkelte blomst, trærne og skogens utvikling nå utover våren - fra nakne trestammer, knoppene som skyter ut; grønnskjæret i løvskogen, lysets og fargenes skiftninger i blandingsskogen.
" hvor mange eventyr kunne ikke fargene deres fortelle? "


B. Hvor lite kan du klare deg med
"De fleste mennesker lever sitt liv i fortvilelse". 

Uttrykket rommer så å si Thoreaus litterære manifest står det i oversetterens forord.
"Forklaringen på misereren mente han lå i mekaniseringen og kommersialiseringen av tilværelsen som allerede den gang var satt inn".


Romantisme? Ja det og - vi trenger å hvile oss og koble oss fra den krevende hverdagen. Tross alt er det naturen vi kommer fra, er en del av og er avhengig av.


Huset på høyden i skogen
Huset på høyden i skogen